לפי סעיף 79ג' לחוק בתי המשפט, התשמ"ד 1984, מטרת המגשר "לסייע בידי בעלי הדין, להגיע להסדר גישור מתוך ניהול משא ומתן חופשי, מבלי שיש בידו סמכות להכריע בו". כלומר, לייצר מרחב שבו שני הצדדים יכולים להציף את אי ההסכמות, לבחון את הפערים, לבחון מה האינטרסים שלהם, ולבנות הסכמות ופתרונות משותפים תוך כבוד הדדי והעצמה.
עם ההחלטה לפנות להליך של גישור, על הצדדים לבחור במגשר. בחירה במגשר המתאים, מגדילה משמעותית את הסיכוי כי יימצא פתרון משביע רצון למחלוקת שבין הצדדים. לפעמים הסכסוך כל כך עמוק וחריף, עד שהוא נראה בלתי ניתן לגישור, במקרים כאלה מגשר מוצלח יכול להחזיר את התקשורת לתוך מערכת היחסים הטעונה וליצור תהליך שיאפשר לבנות הסכמות ולייצר שיתופי פעולה.
המגשר צריך להיות מקצועי ובעל הבנה גבוהה של כל ההיבטים השונים וההשלכות של הסכסוך מצד אחד, ומצד שני יצירתי ובעל יחסי אנוש מצוינים, בעזרת סט הכלים המקצועיים והתכונות האישיות שלו, הוא מנווט את הצדדים היריבים לפתרון משותף של הסכסוך.
כיצד אם כן בוחרים מגשר?
איך זה מרגיש לכם בבטן?
- חשוב שתבחרו קודם כל מישהו שנראה לכם באופן כללי. מישהו שלא מעורר אצלכם תחושות לא טובות. מישהו שהאנרגיות שלו והכיוון שלו נראים לכם. בדקו כיצד הוא גורם לכם להרגיש, את ההתאמה, הכימיה, תחושת הבטן, האינטואיציה.
על מנת שהצדדים יוכלו להביע את עמדתם ורצונותיהם באופן חופשי, במטרה להגיע לפתרון יצירתי אפקטיבי ומשביע רצון, הגישור צריך להתנהל הן באווירה מקצועית ועניינית, והן בצורה נעימה ובלתי פורמלית.
מי ומה הכשיר אותך?!?
– בדקו אילו הכשרות מקצועיות ורשמיות יש ברשותו. כדי להיות מגשר יש לעבור קורס גישור בסיסי קצר בן 60 שעות בלבד. למגשרים שהשכלתם מסתכמת בקורס בסיסי זה, חסרים כלים רבים שיעזרו להגיע להסכמות. על כן חשוב לוודא שלמגשר יש את ההכשרה נרחבת ככל האפשר בתחום: פרקטיקום (התמחות מעשית בגישור) וכן תואר שני ביישוב סכסוכים. חשוב לזכור, כי המגשר הינו מומחה תהליך ולא תוכן וזה מה שגורם לו להיות טוב במה שהוא עושה.
קצת רקע מקצועי
- המגשר מביא אתו לחדר הגישור גם את ניסיון חייו, את ניסיונו המקצועי, את כישוריו האישיים והבין-אישיים, ולכן חשוב לבדוק מה היו עיסוקיו הקודמים, מה תחום מומחיותו, יחד עם זאת, אין די בתחום מומחיות כדי להבטיח הליך גישור מקצועי ויעיל.
המלצות רבותיי, המלצות!
- חשוב לבקש המלצות של המגשר. אל תסתפקו במספרי טלפון, תתקשרו ללקוחות קודמים, תשאלו מה אהבו אצל המגשר, מה פחות אהבו אצל המגשר, האם הגיעו להסכם, האם היו מרוצים מההסכם, כמה זמן לקח הליך הגישור וכל מה שנראה לכם חשוב ורלוונטי.
כמה זה עולה לי
- אחד היתרונות בהליך הגישור הוא העלות הנמוכה מעלות תביעה בבית המשפט. אולם גם בין המגשרים השונים קיים פער בתעריפים, בנוסף, קיימים מגשרים אשר הגובים מחיר שעתי ויש אשר גובים מחיר פיקס לכל התהליך, שימו לב לכך וחשבו מה החבילה המתאימה לכם ביותר.
דיסקרטיות, שקיפות וזמינות
– חשוב שהמגשר ישמור על דיסקרטיות כך שלא יעביר מידע מצד אחד לשני כאשר התבקש לשמור מידע זה בסוד, כמו כן, לא יעביר מידע שהגיע אליו במהלך הגישור לכל צד שאינו קשור לגישור, לרבות בית המשפט.
בחרו מגשר אשר פועל אתכם בשקיפות מלאה ובישירות. וודאו שהוא זמין לכם ומאפשר להתקדם בקצב המתאים לכם.
יש לכם שאלות נוספות? רוצים להתייעץ? אל תהססו ליצור איתי קשר.
___________________________________________________________________
על הכותבת:
ליאת משיח, מייסדת "גישור. דרך חיים"
– המרכז לגישור, ייעוץ והדרכה ליישוב קונפליקטים ובניית הסכמות.
לפרטים נוספים וליצירת קשר להזמנת הרצאות וסדנאות לארגונים או לקבלת הצעת מחיר:
מעוניינים לקבל מדריך לבניית הסכמות ארגוניות?
לחצו כאן
נשתמע 😊